leasen-auto

Hoe is het leasen van auto’s ontstaan?

Dat elektrisch leasen de toekomst is, is voor velen al bekend. Echter weet niet iedereen hoe leasen nu daadwerkelijk is ontstaan. Het leasen van auto’s kwam in Nederland op rond 1980. In die tijd werken de eerste auto’s geleaset en ontstonden de eerste leasemaatschappijen. Echter blijkt het dat leasen al veel ouder is dan veertig jaar. 

Eeuwenoude boeren

De eerste gevallen van een vergelijkbare vorm van leasen gaat terug tot wel vierduizend jaar geleden. Hier werden geen auto’s geleaset, maar stukken grond. In een stad in het zuidoosten van het toenmalige Mesopotamië (nu beter bekend als Irak) werden stukken land geleaset door boeren. De boeren kregen hierbij een kleine investering die ze konden steken in het groeien en verbouwen van gewassen. Later, in 1750 v.Chr., werden persoonlijke eigendommen ook geleaset. Niet veel later, in de tijd van de Grieken en Romeinen, werden schepen ook als optie gezien om te leasen. Het is dus wel duidelijk dat het fenomeen leasen al eeuwenoud is. Echter is de vorm die wij kennen pas later op de markt gebracht.

Rijtuigen

In 1700 werden in de Verenigde Staten paarden, rijtuigen en karren door stadhouders geleaset. Dit wordt dan ook vaak als de eerste stap gezien in het soort leasen dat wij kennen. In 1870 werden ook wagons en locomotieven geleaset. Het is dus wel duidelijk dat in deze periode men de draai begon te vinden in wat de beste manier van leasen was, onwetend van hoe ver het zich nog zou gaan uitbreiden. 

Nederland

Zoals eerder genoemd begon het leasen van auto’s in Nederland in 1980. Hierbij werden verschillende wagenparken opgericht door bedrijven en groeide de markt. Het doel was om de markt transparant te houden voor de consumenten en met een vast maandbedrag de consument de mogelijkheid te geven om auto te rijden. Het begon met een simpele manier van private lease, die zich al snel uitbreidde naar andere vormen van leasen zoals zakelijk leasen en een occasion leasen

De geschiedenis van leasen is dus langer dan je zou denken. Het lijkt dan wel een fenomeen van de afgelopen twintig jaar, maar eeuwen geleden waren de mensen hier ook al mee bezig en vonden ze hun eigen maniertjes om slim geld te verdienen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *